Wartość badawcza archiwaliów Wydziału do spraw Wyznań Urzędu Wojewódzkiego w Tarnowie jako źródła do dziejów aparatu wyznaniowego PRL - Bielaszka-Podgórny, Barbara (Pamięć i Sprawiedliwość, 2019)
Wydział do spraw Wyznań Urzędu Wojewódzkiego w Tarnowie rozpoczął działalnośćw 1975 r. Przez cały okres swojego istnienia, do końca 1989 r., funkcjonowałjako samodzielny wydział wyodrębniony w strukturze tego urzędu. Swoim zasięgiemobejmował obszar województwa tarnowskiego. Na jego terenie koordynował wszelkiedziałania z zakresu materii wyznaniowej. Celem niniejszego artykułu jest przedstawieniei omówienie pozostałości aktowej powstałej w wyniku działalności tego wydziałuoraz ukazanie jej wartości badawczej jako źródła do badań nad kierunkami politykiwyznaniowej realizowanej w PRL na szczeblu wojewódzkim. W opracowaniu zwróconouwagę na postać fizyczną archiwaliów oraz ich stan zachowania. Podstawę źródłowąniniejszego opracowania stanowią archiwalia wytworzone i zgromadzone w czasiefunkcjonowania WdsW Urzędu Wojewódzkiego w Tarnowie oraz wszelkie dostępnemateriały archiwalne wytworzone przez inne wydziały tarnowskiego urzędu wojewódzkiego,a także akty prawne, zwłaszcza zarządzenia i decyzje wojewody tarnowskiego,dotyczące omawianej problematyki.