Procesy społeczno-polityczne w Ukraińskiej SRR: osobliwości, tendencje, skutki (przełom lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX w.) - Murawśkyj, Oleh; Solar, Ihor (Pamięć i Sprawiedliwość, 2019)
W drugiej połowie lat osiemdziesiątych XX w. Komunistyczna Partia Ukrainy znalazłasię w stanie głębokiego systemowego kryzysu, co wywołało falę niezadowoleniawśród znacznej części ludności USRR, zwłaszcza w regionach zachodnich, a następniedoprowadziło do demontażu systemu komunistycznego w 1991 r. Artykuł analizujeogólne tendencje w procesach społecznych i politycznych w USRR w okresie głasnosti,przebudowy i demokratyzacji (1985–1991), charakteryzuje specyfikę powstawania nieformalnychorganizacji społecznych i politycznych, Ludowego Ruchu Ukrainy oraz ichpostulatów, a także sposobów ich realizacji, omawia stosunki na linii państwo–Cerkiew, a także specyfikę kwestii legalizacji Ukraińskiej Cerkwi Greckokatolickiej i UkraińskiejAutokefalicznej Cerkwi Prawosławnej w USRR oraz stosunki międzywyznaniowe naprzełomie lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX w. Pokazuje również, że stosunkowastabilizacja polityczna w pierwszych latach przebudowy zmieniła się po kampaniiwyborczej w 1990 r. do Rady Najwyższej USRR i do miejscowych organów władzy,w wyniku czego nastąpiła eskalacja konfliktu politycznego między siłami narodowo--demokratycznymi a KPU. Wszystko to zaowocowało zdobyciem niepodległości przezUkrainę 24 sierpnia 1991 r.