Polski wpływ na proces kształtowania się opozycyjnych partii politycznych na Węgrzech (1981–1989) - Mitrovics, Miklos (Pamięć i Sprawiedliwość, 2019)
Historia węgierskiego ruchu opozycji demokratycznej pod koniec lat siedemdziesiątychXX w. jest nierozerwalnie związana z powstaniem ruchu opozycyjnego w Polsce.Wydarzenia w Polsce – w szczególności powołanie Niezależnego Samorządnego ZwiązkuZawodowego „Solidarność” w 1980 r. – wywarły decydujący wpływ na sposób myślenia,działania i program opozycji węgierskiej. Celem artykułu jest zbadanie kanałów oddziaływania polskiej opozycji na powstanie forum „drugiej opinii publicznej” na Węgrzech(tak zwanych wolnych uniwersytetów i wydawnictw podziemnych), ruchów ulicznych,działalność solidarnościową, debaty programowe i nowe partie polityczne. Autor podejmujeanalizę dokumentów byłej węgierskiej i polskiej Służby Bezpieczeństwa pod kątemkontaktów z opozycją, zbiorów Archiwum Otwartego Społeczeństwa w Budapeszcie,materiałów wydawnictw podziemnych z lat osiemdziesiątych XX w. Przeprowadziłtakże wywiady z wiodącymi przedstawicielami węgierskiej i polskiej opozycji, którzybyli zaangażowani w budowę stosunków. Niniejszy artykuł stanowi część przygotowanejdo wydania monografii, której przedmiotem jest cała historia stosunków opozycjiw Polsce i na Węgrzech w latach 1976–1989.