Między pielgrzymkami. Jan Paweł II i Stolica Apostolska wobec przemian w Polsce (1987–1991) - Kowal, Paweł (Pamięć i Sprawiedliwość, 2019)
Artykuł przedstawia politykę papieża Jana Pawła II i Stolicy Apostolskiej wobecPolski w okresie wielkiej geopolitycznej zmiany końca lat osiemdziesiątych i początkulat dziewięćdziesiątych XX w. Prezentuje postać papieża w omawianym okresie przedewszystkim jako decydenta mającego wpływ na politykę globalną, a także na sytuacjęw ojczystym kraju. Przedmiotem zainteresowania autora jest wpływ Jana Pawła IIna sytuację w Polsce jako kluczowym państwie transformacji postkomunistycznej.Problematyka zaprezentowana została na szerszym tle historycznym z uwzględnieniemstosunku Jana Pawła II do ostatniej ekipy władzy komunistycznej w Polsce orazpierwszego niekomunistycznego rządu sformowanego przez Tadeusza Mazowieckiego.W tekście można znaleźć odpowiedzi na pytanie o różnice pomiędzy polityką JanaPawła II i Stolicy Apostolskiej, rozważania na temat przyczyn tych rozbieżności, a takżena temat metod i mechanizmów wpływania przez papieża na sytuację w jego rodzinnymkraju.