Emigracja socjalistów-rewolucjonistów w Europie w latach 1907–1914: atmosfera moralno-psychologiczna i procesy odśrodkowe - Morozov, Konstantin (Pamięć i Sprawiedliwość, 2022)
Niniejszy artykuł dotyczy atmosfery moralno-psychologicznej w środowisku emigracji socjalistów-rewolucjonistów oraz procesów odśrodkowych w ich partii. Autor artykułu bada, dlaczego procesy te pojawiły się po klęsce rewolucji lat 1905–1907 i jak postępowały, a także jak wpłynęło na nie ujawnienie roli Jewno Azefa. Korzystając z dokumentów partyjnych komisji śledczych i sądów, autor podaje liczne przykłady niewłaściwych zachowań w Partii Socjalistów-Rewolucjonistów oraz podejmuje próbę odtworzenia systemu norm i mechanizmów mających na celu przeciwdziałanie procesom dezintegracji organizmu partyjnego i łamaniu niepisanych zasad postępowania obowiązujących w środowisku członków partii.