Od Redakcji - Łatka, Rafał; Szumiło, Mirosław (Pamięć i Sprawiedliwość, 2021)
W wyniku II wojny światowej w 1945 r. Europa została podzielona na dwie części: zachodnią oraz wschodnią, państwa znajdujące się pod dominacją Związku Sowieckiego, czyli – jak przyjęło się mówić – za żelazną kurtyną. Redakcja „Pamięci i Sprawiedliwości” postanowiła poświęcić numer 37 czasopisma szeroko rozumianej sytuacji Kościołów i związków wyznaniowych w europejskich państwach bloku wschodniego w latach 1945–1992. W tekstach przygotowanych przez autorów polskich i zagranicznych poszukiwano podobieństw i różnic między działalnością tych krajów, polityką wyznaniową władz, sytuacją wyznawców poszczególnych Kościołów. Przedmiot zainteresowania autorów stanowiło też to, jak Kościoły i związki wyznaniowe odnalazły się w realiach funkcjonowania w skrajnie wrogim otoczeniu politycznym, w państwach, których założeniem ideologicznym było zwalczanie każdej religii.