Funkcjonowanie zinstytucjonalizowanego zawodowego szkolnictwa rybackiego w realiach Polski Ludowej. Przyczynek do badań - Kubicki, Mateusz (Pamięć i Sprawiedliwość, 2024)
Zawodowe zinstytucjonalizowane szkolnictwo rybackie było jednym z najważniejszych elementów rybołówstwa PRL. Reaktywowane już w 1945 r., miało doprowadzić do szybkiego zasilenia branży przez kadry różnego szczebla, od osób odpowiedzialnych za zarządzanie po specjalistów pracujących na stanowiskach szeregowych. Celem niniejszego artykułu, stanowiącego przyczynek do badań, jest jak najwszechstronniejsza prezentacja tytułowego zagadnienia i ukazanie jego wpływu na branżę rybną w latach 1945–1989. Na samym początku tekst w syntetyczny sposób omawia rybołówstwo PRL, co ma pozwolić na umiejscowienie szkolnictwa zawodowego w czasie i przestrzeni. Następnie prezentuje system kształcenia i wskazuje typy placówek edukacyjnych wraz z profilowaniem kandydatów pożądanych jako przyszłych pracowników tej branży. W kolejnej części artykuł przybliża historię poszczególnych szkół zajmujących się kształceniem kadr zawodowych dla rybołówstwa – państwowych szkół morskich w Gdyni i Szczecinie (późniejszych wyższych szkół morskich, będących pierwszymi placówkami, gdzie edukowano przyszłych szyprów i motorzystów oraz szkół szczebla średniego (techników) i zawodowego. Uzupełnieniem niniejszego tekstu jest prezentacja innych podmiotów zajmujących się nauczaniem, takich jak ośrodki szkolenia zawodowego Ministerstwa Żeglugi, szkoły przyzakładowe przy przedsiębiorstwach oraz ochotnicze hufce pracy.