Szkolenia i kontrole. Realia pracy nauczycieli szkół średnich ogólnokształcących w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych na przykładzie województwa katowickiego - Mercik, Joanna (Pamięć i Sprawiedliwość, 2024)
W artykule omówiono realia pracy nauczycieli szkół średnich ogólnokształcących w Polsce „ludowej”. Codzienność szkolną w znacznym stopniu wypełniały wówczas szkolenia i kontrole. Masową akcję szkoleń ideologicznych nauczycieli rozpoczęto w roku szkolnym 1949/1950, gdy wprowadzono nowe programy nauczania oparte w całości na założeniach marksizmu-leninizmu. W czasie kursów pedagodzy mieli zapoznać się z politycznymi priorytetami władz i ich strategią wychowawczą, a następnie zdobytą wiedzę i umiejętności wcielić w życie w swoich szkołach. Rozpoczął się okres hospitacji, wizytacji, indoktrynacji i inwigilacji nauczycieli. Tekst napisany został na podstawie przeprowadzonej analizy źródeł historycznych, przede wszystkim materiałów archiwalnych oraz wspomnień uzupełnionych o literaturę przedmiotu. Autorka przedstawiła metody i środki stosowane przez władze w celu osiągnięcia sukcesu i stworzenia „nowego człowieka”, odwołując się do przykładów spraw dochodzeniowych prowadzonych wobec nauczycieli województwa katowickiego w latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych XX w.