„Zagubiona codzienność” – problemy z wykorzystaniem materiałów pamiętnikarskich w badaniach codzienności okupacyjnej na przykładzie Krakowa (spostrzeżenia na marginesie badań) - Czocher, Anna (Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej, 2017)
Materiały o charakterze relacji osobistych są ważnym źródłem na temat życia codziennego. Jednakich lektura z okresu okupacji przynosi stosunkowo mało informacji dotyczących codzienności, a właściwie pewnych jej obszarów. Osoby, które spisywały swoje wojenne losy, skupiły się głównie na wątkach martyrologicznych lub działalności konspiracyjnej skierowanej przeciwko okupantowi, ewentualnie na tym, co różniło życie pod okupacją od przedwojennej egzystencji, nie zaś na tym, co pozostało niezmienione. Wojenna codzienność zazwyczaj stanowiła tło dla wydarzeń, które autorzy uznali za warte upamiętnienia. Autorka analizuje czynniki, które wpłynęły na mniejszą niż oczekiwana obecność codzienności w źródłach wspomnieniowych, takie jak płeć i wiek autorów, stopień zakorzenienia w lokalnej społeczności, a przede wszystkim czas powstania wspomnień. Jako materiał do badań posłużyły relacje osobiste osób, które okupację lub jej część spędziły w Krakowie.