Henryk Tarło (1898–1937) – aktor i reżyser Teatru Polskiego w Kijowie, ofiara „operacji polskiej” NKWD - Chromow, Anatolij (Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej, 2020)
W artykule opisano najważniejsze wydarzenia z życia polskiego i ukraińskiego aktora pochodzenia żydowskiego Henryka Tarły (5 III 1898 r. – 17 IX 1937 r.). W opracowaniu szczególną uwagę skupiono na twórczości, życiu osobistym oraz więziach rodzinnych artysty. W połączeniu z prywatnymi zdjęciami, legitymacjami, dokumentacją procesową – zgromadzoną w ramach postępowania karnego – udało się przedstawić jego losy na tle epoki ideologii komunizmu i reżimu władzy sowieckiej w latach trzydziestych XX w. Henryk Tarło był jedną z tysięcy ofiar „operacji polskiej” NKWD okresu Wielkiego Terroru 1937–1938. Jego postawa w trakcie przesłuchań jest symbolem nieugiętości i honoru. Zrehabilitowano go pośmiertnie w 1989 r.