Zbiór fotografii Głównej Komisji Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu – doświadczenia w porządkowaniu, opracowywaniu, digitalizacji i upowszechnianiu - Ślusarski, Konrad Wiesław (Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej, 2020)
Zbiór fotografii Głównej Komisji Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu jest jedną z najważniejszych kolekcji materiałów ikonograficznych ukazujących II wojnę światową na ziemiach polskich i popełnione na nich zbrodnie niemieckie. Tworzony był przez cały okres istnienia Głównej Komisji, która sukcesywnie gromadziła napływające do niej zdjęcia (zarówno w formie oryginałów, jak i reprodukcji). Przyjęte przez aktotwórcę zasady opracowania i ewidencji sprawiają, że wielkość kolekcji możemy tylko szacować na ok. 128 tys. zdjęć. Stan zbioru w momencie przejęcia go do zasobu archiwalnego IPN nie odpowiadał standardom opracowywania, przechowywania i porządkowania materiałów fotograficznych w archiwach. Podjęto zatem prace nad nadaniem zbiorowi nowego porządku, dokonano przepakowania i zabezpieczenia fotografii, oddzielenia zdjęć od zakwaszonych kart zabezpieczających. Fotografie zostały zdigitalizowane i obecnie są udostępniane jedynie w formie kopii cyfrowej. Sukcesywnie są też wprowadzane do bazy ZEUS – głównego narzędzia opracowywania cyfrowych kopii fotografii w Archiwum IPN. Podstawą przyszłej ewidencji zbioru będzie numeracja zdjęć nadana przez aktotwórcę, co pozwoli na uniknięcie czasochłonnej konkordancji oraz łatwiejsze dotarcie do fotografii i powiązanych z nią innych elementów (negatywów, karty zabezpieczającej, zapisków ewidencyjnych, dokumentów archiwalnych) z konieczności przechowywanych osobno.