Zbiory audiowizualne komunistycznych tajnych służb w Słowackim Instytucie Pamięci Narodu - Zrebný, Slavomir (Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej, 2016)
Słowacki Instytut Pamięci Narodu powstał w 2003 r. Do jego ustawowych zadań należy ewidencja, gromadzenie, administrowanie i udostępnianie dokumentów aparatu represji III Rzeszy, ZSRS i organów bezpieczeństwa państwa, które wytworzono i zgromadzono od 18 kwietnia 1939 r. do 31 grudnia 1989 r., i które dotyczyły zbrodni popełnionych na osobach narodowości słowackiej lub obywatelach słowackich innych narodowości. Instytut gromadzi m.in. materiały audiowizualne wytworzone przez komunistyczne służby bezpieczeństwa. Przejmowano je z różnych instytucji, m.in. ze Słowackiej Służby Informacyjnej, Akademii Policyjnej, archiwów państwowych, a także od osób prywatnych. Zgromadzone zbiory filmowe to przede wszystkim materiały operacyjne (różnorodne dowody, nagrane przesłuchania, monitoring), filmy instruktażowe i edukacyjne dla agentów i funkcjonariuszy, materiały propagandowe oraz wiele filmów zarekwirowanych przez „bezpiekę” osobom prywatnym. W artykule zostały scharakteryzowane najciekawsze przykłady tego rodzaju materiałów, przechowywanych obecnie w zbiorach Słowackiego Instytutu Pamięci Narodu.