Filmy instruktażowe i promocyjne Ministerstwa Spraw Wewnętrznych Republiki Czechosłowacji w zbiorach Archiwum Służb Specjalnych - Bílková, Jitka (Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej, 2016)
Archiwum Służb Bezpieczeństwa Republiki Czeskiej zostało założone 1 lutego 2008 r. na podstawie tej samej ustawy co Instytut Badania Reżimów Totalitarnych. Posiada zasób liczący około 17 km materiałów archiwalnych, przechowywanych w specjalnych depozytach w trzech miejscach w Pradze oraz w miejscowości Kanice (pod Brnem). Większość materiałów archiwalnych została przejęta z poprzedniej instytucji – Archiwum Ministerstwa Spraw Wewnętrznych. Obecnie w Archiwum przechowywane są dokumenty wytworzone przez czechosłowackie służby bezpieczeństwa, Komunistyczną Partię Czechosłowacji i organizacje tzw. Frontu Narodowego w okresie od 4 kwietnia 1945 r. do 15 lutego 1990 r. Archiwalia te zawierają także ciekawe materiały audiowizualne wytworzone przez komunistyczną Służbę Bezpieczeństwa (StB). Znajdowały się one w różnych zespołach archiwalnych i często były załącznikami do spraw prowadzonych przez StB. Przykładowo po aktywności pionu techniki operacyjnej zachowało się 221 szpul różnych na grań. Z kolei zbiór „Oddział Wywiadu Sztabu Generalnego” zawiera kolekcję 26 filmów dotyczących sprzętu wojskowego używanego przez NATO. Podobnej problematyki dotyczy 10 filmów zgromadzonych w zbiorze „Kontrwywiad Wojskowy”. Obecnie większość filmów została opracowana w ramach zbioru archiwalnego o nazwie „Kolekcja filmów z zasobu Archiwum Służb Bezpieczeństwa”.