Archiwalia wytworzone przez Ligę Kobiet Polskich działającą w warszawskich organach UB, SB i MO przechowywane w Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie - Marcinkiewicz-Kaczmarczyk, Anna (Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej, 2016)
Społeczno-Obywatelska Liga Kobiet została powołana w sierpniu 1945 r., cztery lata później przemianowano ją na Ligę Kobiet, a w 1981 r. przyjęła ostateczną nazwę Liga Kobiet Polskich. Jej podstawowym celem było propagowanie polityki władz Polski Ludowej w społeczeństwie i tym samym „wychowanie kobiety, obywatelki świadomej swych praw i obowiązków w stosunku do Ojczyzny i społeczeństwa”. Dokumenty związane z funkcjonowaniem SOLK/LK/LKP zostały przekazane do IPN w Warszawie w latach 2001–2011. Większość z nich wytworzyły jednostki organów bezpieczeństwa państwa, działające m.in. w Ministerstwie Bezpieczeństwa Publicznego, Korpusie Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Ministerstwie Spraw Wewnętrznych, Komendzie Głównej Milicji Obywatelskiej oraz w komórkach terenowych tych organów. Zachowane materiały ukazują nie tylko strukturę i funkcjonowanie organizacji w latach 1946–1989, lecz tak że formy i charakter działalności prowadzonej wśród funkcjonariuszy UB/SB i MO.