Ukraiński Centralny Komitet w latach 1940–1945. Przyczynek do badań nad sytuacją Ukraińców w Generalnym Gubernatorstwie - Karbarz-Wilińska, Joanna (Przegląd Archiwalny Instytutu Pamięci Narodowej, 2023)
Po niemieckiej napaści we wrześniu 1939 r. na II Rzeczpospolitą część Ukraińców postanowiła zawalczyć o utworzenie własnego państwa. Ich postawa jasno oznaczała kolaborację z Niemcami. Zwolennicy takiego kierunku skupili się przede wszystkim wokół Ukraińskiego Centralnego Komitetu, założonego w kwietniu 1940 r. Na jego czele stanął urodzony w Polsce Wołodymyr Kubijowycz. Wierzył on w zmianę sytuacji swoich rodaków i chciał zostać ich rzecznikiem przed władza mi niemieckimi. W artykule omówiono rolę UCK w życiu politycznym Ukraińców w wojennej rzeczywistości oraz cele i zadania, jakie stawiali przed Komitetem jego założyciele. Pokazuje intencje Niemców wobec tej społeczności oraz szereg wydarzeń, które wskazywały na nie wielkie polityczne znaczenie Ukraińców. Zostali oni wykorzystani przez stronę niemiecką, nie zyskując w zamian żadnej szansy realizacji swojego celu, jakim było utworzenie niezależne go państwa. Z czasem rola UCK malała, aby 17 kwietnia 1945 r. ostatecznie zakończyć działalność.