Polscy weterani „pierwszego starcia z faszyzmem”: Recenzja publikacji zbiorowej Dąbrowszczacy i wojna domowa w Hiszpanii. Kontekst międzynarodowy – późniejsze losy – spory o pamięć, red. D. Czerwiński, Instytut Pamięci Narodowej, Gdańsk–Warszawa 2025, 464 s. - Libor, Marcin (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2025)
Autor recenzuje publikację zbiorową "Dąbrowszczacy i wojna domowa w Hiszpanii. Kontekst międzynarodowy – późniejsze losy – spory o pamięć" pod redakcją Daniela Czerwińskiego. Autorzy rozdziałów pochylają się nad szeroką gamą zagadnień, takich jak prześladowania Kościoła Rzymskokatolickiego, walka mniejszości ukraińskiej w hiszpańskiej wojnie domowej, losy Michała Brona czy budowa kultu dąbrowszczaków w Polsce „ludowej”. Recenzent docenia różnorodność omawianych tematów, zwraca jednak uwagę na kilka błędów i niedociągnięć.