Profesor dr hab. Przemysław Waingertner (1969–2024) - Kuprianis, Artur (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2024)
Tekst wspomnieniowy dot. prof. dr. hab. Przemysława Andrzeja Waingertnera (ur. 5 II 1969 r., zm. 31 I 2024 r.), wykładowcy Instytutu Historii Uniwersytetu Łódzkiego.