Udział Urzędu ds. Wyznań w przygotowywaniu projektu Ustawy z dnia 31 stycznia 1959 r. o cmentarzach i chowaniu zmarłych - Strzała, Marek (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2024)
W 1958 r. przystąpiono do przygotowywania nowej ustawy cmentarnej, która miała zastąpić regulacje międzywojenne. W pracach nad jej projektem brał udział Urząd ds. Wyznań Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Główne postulaty UdsW dotyczyły zwiększenia nadzoru państwowego nad administracją cmentarzy wyznaniowych, poszerzenia kompetencji samego UdsW, przymusowego przyjmowania w niektórych przypadkach zwłok do pochowania przez zarządy cmentarzy wyznaniowych oraz nacjonalizacji cmentarzy wyznaniowych. Przedłożony w Sejmie ostateczny rządowy projekt ustawy uwzględniał większość postulatów UdsW, zwłaszcza takie, jak ustalanie przez administrację państwową wysokości opłat przyjmowanych przez zarządy cmentarzy wyznaniowych, udział UdsW przy wydawaniu decyzji o zamknięciu cmentarza wyznaniowego i zezwoleń na przeznaczenie terenu cmentarnego na inne cele przed upływem ustawowego terminu, ograniczenie obowiązku przyjęcia zwłok do pochowania przez zarząd cmentarza wyznaniowego do sytuacji, w której w danej miejscowości brak było cmentarza komunalnego lub właściwego dla zmarłego cmentarza innego wyznania. Natomiast na etapie opracowywania projektu odrzucono propozycje UdsW dotyczące dodania przepisu wprowadzającego ogólny nadzór nad administracją cmentarzy wyznaniowych przez organy administracji publicznej.