„Agentura burżuazji” czy „lewica niepodległościowa”? Zmiana w postrzeganiu tradycji Polskiej Partii Socjalistycznej po 1956 r. - Juchowski, Piotr (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2024)
Niniejszy artykuł ukazuje zmiany, jakie nastąpiły w podejściu kierownictwa PZPR, partyjnych publicystów i historyków do tradycji i spuścizny Polskiej Partii Socjalistycznej, zarówno te, które zaszły na poziomie dyskursu o PPS, jak i te o charakterze organizacyjnym. Autor dokonuje analizy książek historycznych, artykułów i przemówień, w których odnoszono się do dziejów PPS, wskazuje, jakie elementy spuścizny PPS mogły zostać docenione i którzy przedwojenni działacze tej partii mogli liczyć na upamiętnienie.