Obraz polskiego podziemia antykomunistycznego na łamach „Wiadomości Mazurskich” w latach 1945–1947 - Brenda, Waldemar (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2025)
Artykuł dotyczy propagandy prasowej na Warmii i Mazurach oraz obrazu konspiracji antykomunistycznej, jaki był kształtowany na łamach „Wiadomości Mazurskich” w latach 1945–1947. Pismo było organem Wojewódzkiego Urzędu Informacji i Propagandy w Olsztynie i po zamknięciu gazety ruchu ludowego „Głos Ziemi” stało się praktycznie jedynym wydawnictwem o charakterze regionalnym. Wśród jego twórców znaleźć można wiele osób związanych z konspiracją w okresie 1939–1945, ale także działających w strukturach Zrzeszenia „Wolność i Niezawisłość” w Olsztynie. Wizerunek podziemia antykomunistycznego kształtowany na łamach gazety był skrajnie negatywny, najusilniej zaś budowano czarną legendę NSZ. Artykuł przedstawia język ówczesnej propagandy prasowej, ukazuje konkretne przykłady manipulacji i zafałszowań. Znaczna część materiałów dotyczących konspiracji publikowanych w periodyku była oparta na przekazach napływających z Warszawy.