Too Little, Too Late: The Period of ‘Reconstruction’ in Czechoslovakia Through the Lens of the Documents of the Communist Party of Slovakia: Za mało i za późno. Okres „przebudowy” w Czechosłowacji w świetle dokumentacji Komunistycznej Partii Słowacji - Halmo, Martin (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2025)
Artykuł omawia wybrane aspekty „przebudowy” (po słowacku prestavba; po czesku přestavba) w Czechosłowacji, ze szczególnym uwzględnieniem rozwoju wydarzeń na Słowacji. Analiza opiera się głównie na dokumentach Komunistycznej Partii Słowacji, które pozwalają przedstawić jej działalność w drugiej połowie lat osiemdziesiątych XX w. Okres „przebudowy” był ostatnią fazą reżimów komunistycznych w bloku wschodnim przed ich upadkiem, sam zaś proces był odpowiedzią na zmieniającą się sytuację polityczną na arenie międzynarodowej, która wymagała reform gospodarki planowej. Reformy w Związku Sowieckim, znane jako głasnost i pierestrojka, miały również wpływ na Czechosłowację. Chociaż czechosłowaccy komuniści zdawali sobie sprawę z trudności gospodarczych kraju, nie mogli nie zauważyć podobieństw między „przebudową” a Praską Wiosną 1968 r. W rezultacie skoncentrowali swoje wysiłki na reformach gospodarczych, odrzuciwszy zmiany polityczne prowadzące do pluralizacji i demokratyzacji. W przeciwieństwie do Polski i Węgier nie mieli zamiaru angażować się w dialog z opozycją. Partia wprowadziła jedynie niezbędne zmiany personalne, mające na celu zastąpienie najbardziej skompromitowanych urzędników.