Kádár Must Go, or a Close-up View of the May 1988 Party Conference: Kádár musi odejść, czyli spojrzenie z bliska na konferencję partyjną z maja 1988 r. - Apor, Attila (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2025)
Studium stanowi analizę ostatniego etapu socjalizmu państwowego na Węgrzech, ze szczególnym uwzględnieniem wydarzeń majowej narady partyjnej w 1988 r. i okoliczności odwołania Jánosa Kádára. Autor stawia tezę, że dojście do władzy Károlya Grósza nie byłoby możliwe bez jednoznacznego wsparcia sowieckiego kierownictwa, które chciało rozszerzyć politykę reform Gorbaczowa na obszar Europy Wschodniej. Odkrywa bezpośredni i pośredni wpływ Związku Sowieckiego na politykę wewnętrzną na Węgrzech, szczególną uwagę kieruje na pogłębiający się kryzys gospodarczy, na wewnętrzne relacje w Węgierskiej Socjalistycznej Partii Robotniczej oraz na geopolityczne przemiany wywołane przez pierestrojkę. Szczegółowo przedstawia wydarzenia poprzedzające naradę partyjną w 1988 r., uzgodnienia moskiewskie oraz warunki organizacyjne przekazania władzy – podkreślając tło politycznego awansu Grósza oraz konkretne przejawy sowieckiego wpływu. Zdaniem autora o odsunięciu Kádára przesądziły nie tylko czynniki polityki wewnętrznej, lecz w decydującej mierze sowieckie interesy geopolityczne i przetasowania władzy. Można je interpretować jako pierwsze kroki do zmian ustrojowych na Węgrzech.