Reform in Exchange for Credit? Hungary and the International Financial Institutions in the 1980s: Reformy w zamian za pożyczkę? Węgry i międzynarodowe instytucje finansowe w latach osiemdziesiątych XX w. - Germuska, Pál (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2025)
Między styczniem 1984 a majem 1988 r. Węgry nie ubiegały się o pożyczki z Międzynarodowego Funduszu Walutowego (IMF), lecz kontynuowały współpracę z Bankiem Światowym, który finansował projekty przebudowy przemysłowej i rozwoju infrastruktury. W latach 1985–1986 z pomocą Banku Światowego został przygotowany plan działania („Matrix”, „Arkusz”), obejmujący jedenaście płaszczyzn, który pod wieloma względami wyznaczył kierunek reform gospodarczych w następnych latach. Prawo upadłościowe, podatek dochodowy, reorganizacja systemu bankowego i wzrost kapitału obrotowego coraz bardziej wskazywały na odejście od systemu socjalistycznego. Artykuł pokazuje rolę międzynarodowych instytucji finansowych w kształtowaniu tych reform i dopasowaniu proponowanych środków do sytuacji na Węgrzech, jak i ich wpływu na węgierską gospodarkę.