O teraźniejszości i przyszłości przez pryzmat historii, z komunizmem w tle. Recenzja serii „Polska a Europa Środkowo-Wschodnia w XX Wieku”, red. Przemysław Waingertner, t. 1–4, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź–Warszawa 2020 - Kuprianis, Artur (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2024)
Recenzja serii „Polska a Europa Środkowo-Wschodnia w XX Wieku”, red. Przemysław Waingertner, t. 1–4, Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego, Łódź–Warszawa 2020.