Chór Aleksandrowa jako narzędzie propagandy sowieckiej (na przykładzie tournée w Polsce w latach 1946 i 1951) - Węglewicz, Wiktor (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2024)
Artykuł traktuje o wykorzystaniu Chóru Aleksandrowa jako narzędzia propagandy sowieckiej poza granicami ZSRS. Za przykład posłużyły dwie trasy koncertowe w Polsce Ludowej w latach 1946 i 1951. Przedstawiono historię zespołu do lat czterdziestych, omówiono obie trasy, pokazano treści propagandowe, z którymi artyści sowieccy występowali przed widownią, oraz przeanalizowano osiągnięte rezultaty.