O roli inteligencji w strukturach bialskopodlaskiej organizacji PZPR. Przyczynek do badań prowincjonalnej elity komunistycznej - Orłowski, Paweł (Komunizm: System - Ludzie - Dokumentacja, 2023)
Artykuł jest próbą uchwycenia powstawania elity rządzącej w prowincjonalnym województwie. Wybrana problematyka ma za zadanie zobrazować procesy zachodzące podczas tworzenia się tzw. nowej inteligencji. Głównym celem niniejszego artykułu jest także pokazanie ogromnych wpływów lokalnego establishmentu na terenie województwa bialskopodlaskiego. Jednocześnie nakreślam prawdopodobne tarcia, do których dochodziło podczas zmiany kierownictwa wojewódzkiej instancji partyjnej.