„Grupa Witolda Mętlewicza”. Refleksje wokół książki Moniki Luft o nielegalnym obrocie złotem, dewizami i przemycie dzieł sztuki w realiach Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej - Skubisz, Paweł (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2025)
W artykule zrecenzowano książkę Moniki Luft Pejzaż z przemytnikiem. Jak wywożono z PRL dzieła sztuki i antyki. Poddano krytycznej analizie podstawę źródłową publikacji i jej narrację, a także zaprezentowano istotne kwestie związane z konstrukcją pracy. Recenzent zgadza się z główną konstatacją autorki, że wszystkie osoby osądzone w latach 1975–1976 w procesie „grupy Witolda Mętlewicza” nie tworzyły zorganizowanej grupy przestępczej, tylko luźno połączone frakcje, niekiedy ze sobą współpracujące, proces zaś miał charakter pokazowy i cel wychowawczy związany z ograniczeniem handlu dziełami sztuki w PRL i ich przemytu na Zachód.