Przestępczość wśród kadry kierowniczej Milicji Obywatelskiej województwa lubelskiego w latach 1944-1954 - Romanek, Jacek (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Zagadnienie przestępczości wśród kadry kierowniczej Milicji Obywatelskiej województwa lubelskiego w latach 1944-1954 jest ważnym elementem w procesie kształtowania się tej formacji. Dokonując analizy tego zjawiska widzimy, że skala i charakter nadużyć nie odbiega od wartości charakteryzujących ogół funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej. Zdecydowaną większość przestępstw stanowią wykroczenia związane z nadużywaniem swoich uprawnień, bezprawnych rewizji i konfiskat mienia, bezpodstawnych aresztowań, pobić i wymuszania zeznań oraz powtarzających się przypadków niemoralnego prowadzenia się. W porównaniu z funkcjonariuszami Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego, grupa ta dokonywała znacznie mniejszej liczby przestępstw najcięższych. Jednak tylko nieliczne z nich zostały objęte postępowaniami wyjaśniającymi, z których tylko część zakończyła się wyrokami skazującymi. Zasadniczym czynnikiem łagodzącym, w niemal wszystkich postępowaniach dyscyplinarnych czy też sądowych, była przeszłość polityczna danego funkcjonariusza oraz jego zasługi.