Dyscyplina i praktyka dyscyplinarna w Wojskach Ochrony Pogranicza (1945–1965). Zarys problematyki - Goryński, Grzegorz (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł omawia zagadnienia dyscypliny i jej kształtowanie w Wojskach Ochrony Pogranicza w latach 1945-1965. Był to poważny problem, na który zwracano uwagę już od początku funkcjonowania tej formacji. W tekście opisano przestępstwa, wypadki i wykroczenia, jakie miały miejsce w Wojskach Ochrony Pogranicza, ukazano także działania podejmowane przez kierownictwo tych wojsk, które miały doprowadzić do poprawy tego stanu. Podjęto też próbę odpowiedzi na pytanie, jakie czynniki wpływały na poziom dyscypliny w Wojskach Ochrony Pogranicza w latach 1945–1965.