Październikowe zaostrzenie kursu. Wokół referatu Stanisława Radkiewicza wygłoszonego na posiedzeniu Prezydium PKWN 4 października 1944 r. - Łochowski, Maciej (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł zawiera stenogram z posiedzenia Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego z 4 października 1944 r., w trakcie którego szef Resortu Bezpieczeństwa Publicznego Stanisław Radkiewicz wygłosił obszerny referat, w którym m.in. ocenił dotychczasową politykę w zakresie bezpieczeństwa oraz przedstawił plan rozprawienia się z opozycją. Wystąpienie stało się katalizatorem kolejnej fali represji, jaka spotkała polskie podziemie niepodległościowe ze strony komunistów.