Ewolucja modelu szkolenia kadr wywiadowczych w PRL. Od ulicy Długiej do Starych Kiejkut - Siemiątkowski, Zbigniew (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł dotyczy szkolenia oficerów wywiadu cywilnego Polski Ludowej. Ukazano zmiany, jakie dokonywały się w Polsce i w środowisku służb specjalnych, które miały wpływ na przyszłych absolwentów szkoły wywiadu w Warszawie przy ulicy Długiej (następnie pałacyku przy ulicy Ksawerów), która na początku lat siedemdziesiątych została przeniesiona do Ośrodka Kształcenia Kadr Wywiadowczych w Kiejkutach na Mazurach.