Szkolenie funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa i porządku publicznego PRL w latach 1956–1989 (na przykładzie województwa bydgoskiego) - Rybarczyk, Piotr (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
W artykule opisano organizację systemu i proces szkolenia funkcjonariuszy wojewódzkiego aparatu bezpieczeństwa i porządku publicznego (na przykładzie województwa bydgoskiego) w latach 1956-1989. Prześledzono także przemiany w zakresie struktur jednostek organizacyjnych odpowiedzialnych za szkolenie, jak również metodykę i dobór treści szkolenia. Podstawą źródłową artykułu są archiwalia wytworzone przez aparat szkoleniowy i polityczno-wychowawczy MSW (m.in. dokumentacja normatywna i sprawozdawcza) oraz zakładową organizację partyjną przy KW MO w Bydgoszczy. Do artykułu dołączono trzy tabelaryczne aneksy zawierające obsadę personalną stanowisk/jednostek szkoleniowych, kulturalno-oświatowych i polityczno-wychowawczych w KW MO/WUSW w Bydgoszczy i w terenowych jednostkach MO w województwie bydgoskim w latach 1956-1990, kursów szkoleniowych przeprowadzonych przez Wojewódzki Ośrodek Szkolenia Szeregowych MO/Wojewódzki Ośrodek Szkolenia Podoficerów MO przy KW MO/WUSW w Bydgoszczy w latach 1957-1986 oraz wykaz funkcjonariuszy oddelegowanych do wykonywania obowiązków służbowych na stanowiskach szkolnych i polityczno-wychowawczych w Pułku Manewrowym KW MO w Bydgoszczy w chwili wprowadzenia stanu wojennego.