Szkolenie zawodowe i polityczne szeregowych oraz podoficerów Milicji Obywatelskiej w latach 1945–1954 - Pączek, Tomasz (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł dotyczy szkolenia szeregowych i podoficerów Milicji Obywatelskiej w latach 1945-1954. Od wiedzy i umiejętności zawodowych milicjantów zależała skuteczność zwalczania przestępczości i ochrona porządku publicznego. Natomiast od ich ukształtowania ideologicznego oddanie i wierność „władzy ludowej”. W celu wyszkolenia podstawowej kadry milicyjnej w 1945 r. rozpoczęto szkolenia w jednostkach MO, przy KW MO powołano Wojewódzkie Kursy Przeszkolenia Szeregowych oraz utworzono centralną szkołę MO – Centrum Wyszkolenia Milicji Obywatelskiej w Słupsku. W 1954 r. rozpoczęła się reforma szkolnictwa milicyjnego. Z dniem 15 października 1954 r. zlikwidowano CW MO w Słupsku i powołano Ośrodek Szkolenia Oficerów Milicji Obywatelskiej w Szczytnie oraz Szkołę Podoficerską MO w Pile Rozwiązano także wojewódzkie i międzywojewódzkie kursy dla szeregowych, w ich miejsce powołując Ośrodek Szkolenia Szeregowych w Słupsku. Wcześniej, bo w 1950 r., przeniesiono ze Słupska do Sułkowic Szkołę Przewodników i Tresury Psów Służbowych, która została połączona z Zakładem Tresury Psów Służbowych KBW. Nowy model szkolnictwa milicyjnego, który wykształcił się w latach 1954-1957, z niewielkimi zmianami przetrwał do końca działalności MO.