O działalności denuncjatorskiej Jana Lewiarza - Bobryk, Witold (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Jan Lewiarz w czasach Polski Ludowej był ważną postacią w życiu Cerkwi prawosławnej. Na to określenie zasłużył sobie odbudowywaniem struktur kościelnych na terenie województwa rzeszowskiego, zniszczonych na skutek akcji „Wisła”. Działalność jego miała jednak zabarwienie polityczne, ponieważ skierowana była przeciwko Cerkwi greckokatolickiej, zwalczanej przez komunistów. Na życie Jana Lewiarza kładzie się cieniem, trwająca ponad czterdzieści lat, współpraca z aparatem bezpieczeństwa. Z własnej woli pisał również donosy do władz wyznaniowych. Współpracę z aparatem komunistycznym wykorzystywał w celu wzmacniania swojej pozycji w Cerkwi prawosławnej, zwalczaniu oponentów oraz czerpaniu korzyści materialnych.