Szefowie inowrocławskiej bezpieki w latach 1945–1965 - Pietrzyk, Mirosław (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Tematyka kadr urzędów bezpieczeństwa w małych i średnich miejscowościach jest rzadko podejmowana przez historyków badających dzieje PRL. Z jednej strony obsadę aparatu bezpieczeństwa starano się dobierać, stosując dokładną weryfikację, z drugiej – w atmosferze ,,rewolucyjnych przemian” nie można było uniknąć napłynięcia w jego szeregi ludzi, którzy nie powinni pełnić jakiejkolwiek funkcji w żadnym z ustrojów. Obok funkcjonariuszy nie do końca zorientowanych co do charakteru zadań Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego, oddelegowanych tam na rozkaz Polskiej Partii Robotniczej oraz towarzyszy radzieckich, znalazła się w nim spora grupa karierowiczów, półanalfabetów, dewiantów czy w końcu pospolitych przestępców. Inowrocław w powojennym dwudziestoleciu był klasycznym przykładem tego rodzaju patologii.