Mazowiecka jednostka Bezpieczeństwa Wewnętrznego (1945–1948). Organizacja, struktura, funkcjonowanie - Głowacki, Piotr (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Tematyka artykułu obejmuje organizację i funkcjonowanie mazowieckich jednostek Korpusu Bezpieczeństwa Wewnętrznego w latach 1945–1948. Kwestie organizacyjne zostały przedstawione w układzie chronologicznym od powstania jednostki do jej ostatnich przekształceń w 1948 r. Opisane zostały zmiany, jakim podlegała, jak i problemy, głównie z wyposażeniem i kadrami, które występowały w czasie jej tworzenia. Przedstawiono strukturę najwyższego dowództwa jednostki, z uwzględnieniem kwestii narodowościowej, jak i przynależności wojskowej (Wojsko Polskie, Armia Czerwona). Został również poruszony problem działalności i zadań aparatu polityczno-wychowawczego, tak na polu wewnętrznym, jak i zewnętrznym. Aspekty funkcjonowania jednostki ujęto w układzie problemowym. Opracowanie dotyczy kwestii rekrutacji, wyszkolenia, wyposażenia, wyżywienia, dyscypliny oraz warunków bytowych żołnierzy.