Milicja Obywatelska w Radomiu i powiecie radomskim w latach 1945–1949. Geneza, struktura, kadra kierownicza - Ciaputa, Piotr (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Milicja Obywatelska to formacja powołana przez Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego w 1944 r. dla strzeżenia porządku i bezpieczeństwa obywateli. Ponieważ w 1944 r. Radom i pow. radomski znajdowały się jeszcze pod okupacją niemiecką, nie utworzono na tym terenie jednostek MO. Pierwsze zręby „radomskiej” milicji powstały na przyczółku sandomierskim stanowiącym skrawek zajętego przez Armię Czerwoną na przełomie lipca i sierpnia 1944 r. woj. kieleckiego. Wraz z ofensywą zimową 1945 r. wyzwolony został Radom oraz ziemie pow. radomskiego. Umożliwiło to zorganizowanie Milicji Obywatelskiej na tych terenach. Powołano wtedy Komendę Miasta MO i Komendę Powiatową MO. Tworzenie tych struktur sprawiało wiele problemów, podobnie jak dobór odpowiednich kadr. Artykuł skupia się na przedstawieniu pierwszych czterech lat istnienia Milicji Obywatelskiej na tym terenie, ze szczególnym uwzględnieniem kadry kierowniczej tych jednostek. Wykład wzbogacają zestawienia komendantów i kierowników poszczególnych ogniw milicyjnych oraz krótkie noty biograficzne dowódców radomskich organów MO.