Coraz większa dyscyplina? Raport o przestępczości funkcjonariuszy MSW z lutego 1971 r. - Pleskot, Patryk (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
W okresie przed VIII Plenum KC PZPR z początku lutego 1971 r. – pierwszego „normalnego” spotkania nowego kierownictwa partii z Edwardem Gierkiem na czele – mnożyły się informacje, analizy i raporty utrzymane w rozliczeniowym duchu. Jeden z nich, informacja podpisana przez dyrektora Departamentu Kadr MSW dotycząca stanu dyscypliny w resorcie spraw wewnętrznych w 1970 r., daje wgląd w statystyczne ujęcie zjawiska przestępczości w resorcie, rozciągające się (wbrew tytułowi dokumentu) na całą dekadę lat sześćdziesiątych. Nie chodzi przy tym o obraz całościowy, lecz jedynie o te sytuacje, wydarzenia czy incydenty, które były przez kierownictwo resortu definiowane jako przestępcze. Należy pamiętać, że wiele ewidentnych wykroczeń i przestępstw nie zostało wykrytych, albo też nie zostało zakwalifikowanych jako przestępstwa czy wykroczenia. Tak w demokratycznym systemie należałoby określić działalność z dziedziny inwigilacji własnego społeczeństwa (śledzenie, podsłuchiwanie, perlustrację korespondencji itp.). W optyce kierownictwa MSW działania te były jak najbardziej pożądane.