Przestępczość funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa w województwie gdańskim w latach 1957-1965. Wprowadzenie do problematyki - Filip, Krzysztof (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Tekst opisuje przestępczość funkcjonariuszy SB w województwie gdańskim od początku jej funkcjonowania w 1957 r., do momentu utworzenia w 1965 r. Wydziału Kontroli Ruchu Granicznego. Przedstawiono okoliczności powstania Służby Bezpieczeństwa, następnie scharakteryzowano problemy gdańskich esbeków z prawem i dyscypliną w opisywanym okresie. Uzupełnieniem artykułu są dane statystyczne uzyskane przez autora w toku badań nad tą problematyką. Przedstawiono też konsekwencje przestępczych czynów, o ile spotkały one skompromitowanych funkcjonariuszy. W podsumowaniu znalazła się ogólna charakterystyka i ocena stanu moralnego gdańskich esbeków w latach 1957-1965.