Referat Ochrony przy Rafinerii Nafty Jedlicze (1951-1955) - Fornal, Paweł (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł przedstawia działalność placówki Urzędu Bezpieczeństwa funkcjonującej w Rafinerii Nafty Jedlicze w latach 1951-1955 pod nazwą Referat Ochrony. Zaprezentowana została jego struktura, sylwetki kierowników, główne zadania i kierunki działań operacyjnych. W artykule znalazły się też krótkie biogramy kierowników Referatu Ochrony, opis działań represyjnych wobec pracowników rafinerii wraz z wykazem prowadzonych spraw oraz liczbą agentury. Publikację uzupełniają fotografie funkcjonariuszy, budynku dyrekcji rafinerii i urządzeń rafineryjnych oraz wykaz funkcjonariuszy UB zatrudnionych w Referacie Ochrony w latach 1951-1955.