Pseudonim „Henia”. Od działalności niepodległościowej do roli informatora Urzędu Bezpieczeństwa. Studium przypadku - Łagojda, Krzysztof (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Autor w przedstawionym artykule analizuje przypadek osoby, która w okresie stalinowskim rozpoczęła działalność niepodległościową, a następnie trafiła do więzienia i rozpoczęła współpracę z Urzędem Bezpieczeństwa. Na podstawie różnych materiałów operacyjnych i ewidencyjnych UB oraz teczki personalnej i akt paszportowych opisano działalność niepodległościową bohaterki artykułu na ziemi kłodzkiej, jej kilkuletni pobyt w różnych więzieniach na terenie Dolnego Śląska oraz sytuację po wyjściu na wolność. Przypadek Marii Kąckiej daje pewne wyobrażenie, jakimi motywami mogły kierować się osoby idące na współpracę z UB oraz tragizm sytuacji w jakiej się znalazły. Autor z zachowaniem wyjątkowej ostrożności i bez prób oceny postawy informatora, wyciąga wnioski z przeanalizowanych materiałów, pozostając jednoznacznie krytycznym wobec samego faktu podjęcia współpracy z organami represji PRL.