Przestępczość żołnierzy ochraniających granice PRL i jej wpływ na dyscyplinę wojskową w latach 1960–1991. Wybrane problemy - Bieniecki, Ireneusz (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
W artykule zaprezentowano przykłady przestępstw popełnianych przez personel wojskowy pełniący służbę w jednostkach ochraniających granicę państwowa PRL w latach 1960-1991. Dotyczyły one zarówno żołnierzy zasadniczej służby wojskowej, jak i żołnierzy zawodowych, którzy służyli w lądowych Brygadach Wojsk Ochrony Pogranicza (resort spraw wewnętrznych) oraz Morskiej Brygadzie Okrętów Pogranicza (resort obrony narodowej). Autor starał się pokazać wpływ żołnierzy popełniających przestępstwa na ogólny poziom dyscypliny wojskowej w tych jednostkach.