Aparat kontroli wewnętrznej zwalczający przestępczość w Milicji Obywatelskiej (1945–1990) - Pączek, Tomasz (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
W latach 1944-1955 funkcjonariusze Milicji Obywatelskiej za popełnione przestępstwa odpowiadali przed sądami wojskowymi. 1 maja 1955 r. weszła w życie ustawa nakazująca przekazanie wszystkich spraw karnych przeciwko funkcjonariuszom MO sądom powszechnym. Taki stan prawny utrzymał się do czasu rozwiązania Milicji Obywatelskiej, tj. do roku 1990. Wyjątkiem był okres stanu wojennego (1981-1983), kiedy milicjanci zostali ponownie objęci jurysdykcją sądów wojskowych. Zwalczaniem przestępczości wśród funkcjonariuszy MO zajmowały się piony specjalne MBP i MO. Ostatnim z nich był powołany w 1985 r. przez MSW Zarząd Ochrony Funkcjonariuszy, który funkcjonował do 1990 r.