Funkcjonariusze Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Przasnyszu w służbie systemu w latach 1945–1956 - Łukaszewski, Wojciech (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Działalność Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Przasnyszu w latach 1945-1956 zaznaczyła się silnym terrorem skierowanym do żołnierzy niepodległościowego podziemia zbrojnego, a także ludności cywilnej. Dosyć często szeregi funkcjonariuszy UB zasilane były przez osoby nieodpowiedzialne, nieposiadające kluczowych kompetencji do pracy w resorcie bezpieczeństwa. Niejednokrotnie podstawowym atutem adeptów służby była siła fizyczna i poza prawne umiejętności pracy operacyjnej. Dochodziło w ten sposób do łamania elementarnych praw i wolności obywateli. Terror, stosowanie bezprawnych środków przymusu bezpośredniego podczas prowadzonych śledztw oraz skrytobójcze morderstwa wywoływały wśród mieszkańców powiatu przasnyskiego strach i jawną dezaprobatę w stosunku do „stróżów systemu”. Ironią losu był fakt, że struktury PUBP organizowane były w budynku, w którym podczas II wojny światowej urzędowało niemieckie gestapo. Przez całe życie świadkom pierwszej dekady rządów komunistycznych w Przasnyszu, budynek przy ulicy Berka Joselewicza 4 kojarzył się z wielkim strachem i grozą.