„Jestem gotów na wszystko, aby mieć sposobność życia w wolnym i demokratycznym kraju”. Historia ucieczki kpt. Stanisława Szymonika, szyfranta Stałego Przedstawicielstwa Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej przy Organizacji Narodów Zjednoczonych w Nowym Jorku - Benken, Przemysław (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł przedstawia wydarzenia, które doprowadziły do tego, że funkcjonariusz Służby Bezpieczeństwa, kpt Stanisław Szymonik pracujący w Stałym Przedstawicielstwie PRL przy ONZ, zdecydował się w 1964 r. na współpracę z kontrwywiadem amerykańskim. Dezercja Szymonika zasługuje na przybliżenie nie tylko dlatego, że nie posiada ona dotychczas swego miejsca w literaturze przedmiotu, lecz także z tego powodu, że miała ona – z uwagi na specjalny charakter zadań wykonywanych przez zbiega na placówce i jego znajomość szeregu funkcjonariuszy komunistycznego aparatu bezpieczeństwa oraz ich metod pracy – godne odnotowania konsekwencje. Skala poniesionych strat znalazła odzwierciedlenie w zaocznym skazaniu oficera na karę śmierci.