Wywiad wojskowy PRL. JW 3362 i podległe jej jednostki - Kapuściak, Bartosz (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Praca pozwala prześledzić powstanie i rozrost struktur wywiadu wojskowego Sił Zbrojnych PRL. Pokazuje, dość liczne, szczególnie od lat sześćdziesiątych zmiany w strukturach, nazewnictwie, jak i sposobie oznaczania komórek. Zakres czasowy jaki został przyjęty to okres od powstania zalążka komunistycznego wywiadu wojskowego, czyli dzień 14 maja 1943 r., kiedy to rozkazem, wtedy jeszcze płk. Zygmunta Berlinga powołano 1. Kompanię Rozpoznawczą. Koniec następuje, kiedy Minister Obrony Narodowej rozkazem z 22 sierpnia 1991 r. postanowił wyłączyć Zarząd II Wywiadu i Kontrwywiadu ze struktur Sztabu Generalnego WP i powołać Inspektorat Wojskowych Służb Informacyjnych (WSI). Do 1 IX 1991 r. miano sformować WSI, która została podporządkowana bezpośrednio Ministrowi Obrony Narodowej. W tym miejscu kończy się historia komunistycznej służby wywiadowczej, chociaż systemu komunistycznego teoretycznie nie ma już od ponad dwóch lat.