Reorganizacja gdańskiego aparatu bezpieczeństwa w latach 1956–1957 - Filip, Krzysztof (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Tekst opisuje meandry reorganizacji gdańskiego aparatu bezpieczeństwa z przełomu 1956 i 1957 r. Zaprezentowano w nim stosunek ludności do funkcjonariuszy Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w okresie Października ’56 oraz przedstawiono ich obawy związane z faktem reorganizacji, a więc i zwolnieniem z aparatu. Główna część artykułu zawiera opis procesu reorganizacji, w którym zaprezentowano dane statystyczne uzyskane przez autora w toku badań nad tą problematyką, zarówno w aparacie wojewódzkim, jak i terenowym. Przedstawiono też ustalone losy zwolnionych gdańskich funkcjonariuszy, tj. w kwestii zatrudnienia i dalszego dokształcania się. Podjęto też próbę opisania początków działalności gdańskiej Służby Bezpieczeństwa, następczyni Urzędu Bezpieczeństwa.