Wspomnienia kpt. Stefana Paluszkiewicza, kierownika Powiatowego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego we Wrocławiu (1945–1946) zastępcy szefa Wojewódzkiego Urzędu Bezpieczeństwa Publicznego w Bydgoszczy (1946–1947) w Wrocławiu (1947–1950) - Rybarczyk, Piotr (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Wspomnienia Stefana Paluszkiewicza, napisane pod koniec lat siedemdziesiątych w celach agitacyjno-popularyzacyjnych na potrzeby Biura Historycznego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, stanowią interesujące źródło historyczne z kilku powodów. Paluszkiewicz rozpoczął wspomnienia od prezentacji swej młodości i życia dojrzałego w Polsce międzywojennej oraz w okresie okupacji hitlerowskiej, co miało w autorskim założeniu stanowić czytelne wyjaśnienie jego stanowiska wobec powojennej rzeczywistości. Wydarzenia z lat 1945–1950 (przede wszystkim 1945 r.) zostały spisane przez osobę, która w tym czasie sprawowała kierownicze funkcje w aparacie bezpieczeństwa publicznego szczebla powiatowego (Włocławek) i wojewódzkiego (Bydgoszcz, Wrocław). Dzięki temu możemy poznać motywy, okoliczności i uwarunkowania towarzyszące podejmowaniu decyzji dotyczących działań operacyjnych policji politycznej, których nie sposób zrekonstruować na podstawie zachowanej dokumentacji sprawozdawczej i operacyjno-śledczej jednostek UB kierowanych przez Paluszkiewicza. Prezentowana relacja pozwala zrozumieć funkcjonujące w Polsce w pierwszych latach po wojnie mechanizmy i kryteria doboru kadr do UB (znaczenie wzajemnych powiązań i znajomości, przedwojenna działalność komunistyczna), rolę radzieckich doradców w edukacji pierwszych pracowników UB, proces tworzenia komórki partyjnej PPR, współpracę z MO i zarysowujący się już wówczas dominujący wpływ UB na milicję. Autor wspomnień porusza także zagadnienia związane z realizacją reformy rolnej i amnestią oraz z relacjami z duchowieństwem katolickim, przedstawicielami PSL czy ludnością cywilną. Istotnym walorem prezentowanego tekstu jest możliwość poznania mentalności autora wspomnień, jego przekonań politycznych, ocen i postaw.