Kulisy działalności TW „Zaręby” (Donata Czerewacza) wymierzonej w środowisko Zgrupowania Armii Krajowej „Radosław” w latach 1947–1949 - Benken, Przemysław (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł prezentuje aktywność tajnego współpracownika Wydziału IV Departamentu V Ministerstwa Bezpieczeństwa Publicznego Donata Czerewacza „Zaręby”, który odegrał istotną rolę w rozpracowaniu środowiska weteranów Zgrupowania Armii Krajowej „Radosław”. Uzyskane przez niego materiały okazały się dla funkcjonariuszy aparatu bezpieczeństwa szczególnie przydatne, gdy pod koniec lat czterdziestych XX w. rozpoczęli szeroko zakrojoną akcję represji przeciwko weteranom Powstania Warszawskiego, znaną jako sprawa „Zośki”. Zamiarem autora było szczegółowe przedstawienie ważnego wycinka działalności „Zaręby” na rzecz aparatu bezpieczeństwa w latach 1947–1949 na podstawie szerzej dotąd niewykorzystanych dokumentów z archiwum IPN. Aby ułatwić zrozumienie roli Czerewacza, niezbędne było przypomnienie podstawowych informacji z jego biografii, m.in. działalności w konspiracji antyniemieckiej, co umożliwiło podtrzymywanie wiarygodności „Zaręby” w środowisku osób, które miał inwigilować, gdy został tajnym współpracownikiem MBP. To właśnie dzięki zasługom z okresu II wojny światowej donosicielowi udało się uniknąć zdemaskowania pomimo narastających podejrzeń co do jego celów i intencji.