Stan badań nad dziejami komunistycznego aparatu represji za lata 2000–2013 - Musiał, Filip (Aparat Represji w Polsce Ludowej 1944-1989, 2023)
Artykuł przedstawia stan badań nad historią szeroko pojętego komunistycznego aparatu represji za lata 2000–2013 z podziałem na materiały źródłowe, wspomnienia oraz opracowania. Zestawienie zbiera publikacje ogólne związane z działalnością aparatu represji; a także dotyczące: współpracy polskiego i sowieckiego aparatu represji; działań UB wobec podziemia niepodległościowego, opozycji politycznej i przejawów oporu społecznego w latach 1944–1956; działań SB wobec opozycji politycznej i przejawów oporu społecznego w latach 1956–1989/1990; działań UB-SB wobec Kościołów i związków wyznaniowych; działań UB-SB wobec emigracji; działań UB-SB wobec mniejszości narodowych i etnicznych; kadr i struktury UB-SB; metod, form i środków działania UB-SB; przestępstw sądowych i sądownictwa „ludowej” Polski; więziennictwa „ludowej” Polski; militarnych struktur aparatu represji; a także problematyki źródłoznawczej i metodologii badań nad aparatem represji.